Tusen och en natt del 2

Lars Gullin i Kronoberg

Lars Gullin, född 1928 i Sanda på Gotland, är en av Sveriges främsta jazzmusiker och kompositörer. Han flyttade 1947 till Stockholm med förhoppningen att bli konsertpianist. Han kom inte in på Musikhögskolan utan började studera för privata lärare. För att försörja sig spelade han i olika dansorkestrar. Redan efter några år var han en etablerad musiker med barytonsaxofon som sitt instrument.

Förutom kortare perioder i Italien och Danmark var Lars Gullin bosatt i Stockholm. 1966 blev han Kronobergare och bosatte sig i Moshult i Algutsboda socken. En socken som fram till 1971 var en del av Kronobergs län. Huset i Moshult låg bara ett par kilometer från Vilhelm Mobergs födelseplats. Det blev fyra och ett halvt år i Moshult innan flytten till Vissefjärda i grannkommunen.

Lars Gullin var medlem i den första styrelsen i jazzklubben S´posin´ i Emmaboda, som sedan startade en jazzfestival som höll på under många år. 1953 då Lars Gullin fortfarande var en relativt okänd musiker hade han en dansorkester. Spisarna hängde framför scenen och sög i sig långa solon. Dansarna och de som sålde dansbiljetter var mindre glada. Gullin och andra jazzmusiker som spelade till dans lär till och med ha hotats med stryk för att de inte tänkte på vilken funktion deras musik egentligen skulle ha.

Lars Gullin och hans dansorkester fick en hel del spelningar. Också här i länet. De spelade i Lessebo, Älmhult, Ljungby och på Ulvaskogsvallen i Braås. Även om det var en musiker som i jazzkretsar börjat göra sig känd förekom inga recensioner i tidningarna. Så hur Lars Gullins orkester och den kanske inte alltid så dansvänliga musiken mottogs i lokalpressen vet vi inte.

Många jazzgrupper och soloartister har genom åren gjord inspelningar av Lars Gullins musik. I den långa raden finns nu också Thubanon från Växjö. Gruppen bildades av Håkan Thunér och Anders Baudin. Gullins musik fanns med i bandet på ett tidigt stadium, då med originalarren. På CD-skivan, som kom våren 2015, har merparten gjords av Anders Baudin. Den avgörande skillnaden gentemot ”Gullin-sättningen” är att sopransaxen finns i Thubanon. Musikerna i gruppen har, i olika konstellationer, sedan länge varit en del av länets musikliv. Förutom Anders Baudin är det Bo Jansson, Siwert Wikström, Börje Holgersson, Kenneth Rydholm, Torbjörn Arvidsson, Hubert Szymczymsky, Max Carlsson, Rickard Magnusson och Göran Lundin. Thubanon har vid flera tillfällen framfört musik av Lars Gullin tillsammans med kören Växjö Vocalis.

Rune Persson om Gullin ”Jag spelade aldrig in Lars Gullin men minns att han vid något tillfälle i mitten av 50-talet var i Metronomestudion. Jag var ny på företaget och höll på med gravering i ett rum bredvid. Men jag har senare kommit i närkontakt med hans musik. Ett exempel är LP-utgåvan ”Lars Gullin 1951-54” som kom 1974. Här stod Michael B. Tretow och jag för remastering från de gamla banden. Då CD kom var det så dags igen för mig att remastra de gamla inspelningarna, som nu gavs ut på skivmärket Dragon. Under mitt arbete med digitala överföringar och bearbetningar till den stora CD-boxen med svensk jazzmusik, bortåt trettio skivor, kom jag också i kontakt med hans musik. Bland annat var Lars Gullin tillfälligt med i en radioinspelning med Thore Ehrlings orkester 1950. Och sedan var det många inspelningar under eget namn. Men om sanningen ska fram har jag faktiskt spelat in Lars Gullin. Det var hemma i Växjö, innan jag flyttade till Stockholm. Han var då med i Seymors orkester och de spelade i Folkets hus på Bäckgatan. Det var i början av 50-talet. Jag hade startat min enmansfirma R-Pee Studios och spelat in några lokala orkestrar. Upptagningen den kvällen i Folkets hus gjordes på tråd men den finns inte kvar. Antingen raderades den av misstag eller så bara försvann den”.

Lars Gullin i Emmaboda 1971 och 1973 (foto: Leif Carlsson)