Tusen och en natt del 2

Evedal - från Ernst Rolf till Per Gessle

Hälsokällan upptäcktes officiellt 1705 men förmodligen kände folket i trakten sedan länge till det hälsobringande vattnet. Evedals brunnsanläggning härstammar från 1700-talets andra hälft. Snart fanns där en brunnssalong som kunde användas som gudstjänstlokal och matsal där det från slutet av 1800-talet också anordnades underhållning och dans. Regementets musikkår ”Kronobergarna” och andra lokala musikkårer hade ofta konserter.

Vid säsongsöppningen 1890 spelade Arbetarföreningens musiksextett. En utedansbana uppfördes i närheten av järnvägsstationen. Evedal blev under sommaren en konkurrent till Kvarnhagen och Folkets park inne i stan. Midsommarhelgen 1909 uppträdde ingen mindre än Ernst Rolf i brunnssalongen. En ny dansbana byggdes i anslutning till restaurangen.

Evedal är också platsen för Hjärtats saga. Det sägs att det var på punschbryggan invid Helgasjön den kom till. Sången med musik av Wilhelm Åström och med text av Alfred Hedenstierna. Att de båda ofta träffades på Evedal är dock helt säkert. Visan kom ut på noter 1895 och finns i många inspelningar.



På Evedal firas sedan decennier tillbaka midsommarafton med dans runt stången. Dansbanorna är dock sedan länge borta.

Östensons trio spelade på Evedal sommaren 1953

Evedal har på tillfälligt uppbyggda scener fått besök av både svenska och utländska popartister. Hovshaga IF anordnade under några år konserter med artister som Gyllene Tider, Wilmer X, Lena Philipsson, Magnus Uggla, Darin och Per Gessle. Flerdagarsfestivalen Rock the Lake drog 2009/2010 artister som Nisse Hellberg, The Creeps, The Soundtrack of our lives och Pugh Rogefeldt. Till Evedal, som måste betraktas som Växjö mest långlivade nöjesplats, kom då också utländska grupper som Alphaville, The Sweet, The Animals Dr Feelgood och Simple Minds.

Simple Minds kom till Evedal

Tidningsklipp 1900-1910