Tusen och en natt del 2

Hawaiimusik från Virestad

I mitten av förra seklet fanns två sorters dansorkestrar. De med flera blåsare och den amerikanska dansanta jazzen som förebild. Och sedan alla mindre orkestrar med dragspelet i centrum och schlagermusik och gammeldans på repertoaren.

Men det finns en tredje kategori, där Yngve Stoors Hawaiiorkester var ledstjärnan. Hans första orkester startade redan 1928. Sedan mitten av 30-talet var han ofta i inspelningsstudion och grammofonskivorna blev flitigt spelade i radion. Orkestern turnerade land och rike runt och spelade ofta på småländska dansbanor.

Erik Bengtsson med hawaiigitarr

”Jag hörde honom på Linkullen”, säger Erik Bengtsson. ”Jag blev helt tagen av musiken och köpte mig en vanlig gitarr och en ”hawaiisats” som lyfte upp strängarna så det gick att spela med ett stål”.

Efter ett tag kom tankar på att starta en orkester. Han fick kontakt med Rune och Torsten från Häradsbäck och Gerd från Västra Torsås. Tillsammans bildade de en orkester som fick namnet Gerds Hawaiiorkester. Eriks första gitarr byttes ut mot en riktig hawaiigitarr av märket Hagström, samma sort som Yngve Stoor hade. ”Jag köpte den av Folke Trasthe i Ryd och den kostade fyra hundra kronor”.

Gerds Hawaiorkester fick snabbt en rad spelningar, inte minst på Björkö dansbana i Pjätteryd och Fagerhult dansbana i Göteryd, där kontrakt skrevs för spelningar en gång i månaden under tre år framåt. Lördagar i Pjätteryd och söndagar i Göteryd. Efter ett tag ville Gerd sluta i orkestern, istället kom Eriks bror Göte med på dragspel. Men att fortsätta som Gerds Hawaiiorkester gick inte för sig. ”Någon av oss kom då på att med hjälp av förstabokstäverna i våra förnamn kunde det bli Gert istället, så med en pensel ändrades snabbt d till t på våra notställ”.

Förutom spelningar i hemtrakten blev det dans till Gerts Hawaiiorkester både i Blekinge och Skåne. Gaget för orkestern översteg sällan trettio kronor per kväll, förutom reseersättning och en tia för högtalarutrustningen. Första kvällen den skulle användas var för övrigt på en dansbana där Calle Jularbo var kontrakterad för ett framträdande. Dragspelskungens utrustning fallerade, han fick låna av hawaiiorkestern ”så man kan ju säga att det var han som fick inviga den”.

Det blev inte någon längre karriär för hawaiiorkestern som runt 1949 startades av Erik Bengtsson i Virestad. Efter fem år avslutades verksamheten men under de åren hade många fått dansa till en musik som för många var lite exotisk. ”Men de större dansorkestrarna såg nog lite grann ner på oss, så det var kanske därför vi aldrig fick spela på dansbanorna i Älmhult och Växjö”.