Visdatabas

George Stephens vissamling i webbversion

Engelsmannen George Stephens (1813–1895) och hans vän Gunnar Olof Hyltén-Cavallius (1818–1889) tillhörde pionjärerna i Sverige kring de folkliga visornas insamling och utgivning. Några år före sin död överlämnade Stephens till dåvarande Växjö stifts- och gymnasiebibliotek en tusensidig manuskriptsamling med visor. Samlingen var bortglömd i drygt 100 år innan de återupptäcktes i början av 2000-talet. Linnéuniversitetet och Smålands Musikarkiv genomförde därefter flera omfattande forskningsprojekt kring materialet, där folkvisa.se är ett sätt att presentera manuskriptsamlingen och några av forskningsresultaten.

Folkvisa.se administreras sedan 2013 helt och hållet av Smålands Musikarkiv i Växjö. I samband med att vi under 2018 uppmärksammar 200-årsminnet av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelse har folkvisa.se genomgåtts och uppdaterats.

Detalj ur kalkmålning i Odensala kyrka, Uppland, utförd av Albertus Pictor under åren 1480–1500. Foto: Tommy Olofsson.

Senaste uppdatering

Nu är vår sida uppdaterad med nytt material! Det som nu har tillkommit är både ett flertal sånglekar och andra visor. Under fliken Övriga visor är ämnena såväl naturlyrik, längtan och olycklig kärlek som några skämt- och nidvisor med inslag av äktenskapsgnabb och förtretligheter. Välkommen att titta in! (2019-12-23)

---

Folkvisa.se är åter tillgänglig, efter att ha flyttat från Linnéuniversitetets IT-miljö till Smålands Musikarkiv. Texterna har fått en översyn och flera nya ballader publicerats. Lanseringen av folkvisa.se är en del av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius 200-årsjubileum. (2018-03-01)