Smålands Musikarkiv > Populärmusik

  samlar - bevarar - levandegör

Populärmusik > Arkiverat 2

Målle Lindberg

Målle Lindberg, född 1929 i Nässjö, blev känd väckelsepredikant i början av 1960-talet. Musiken som framfördes vid välbesökta tältmöten hade ofta inslag av den då rådande populärmusiken. För många unga mötesbesökare var nog en kväll med Målle i tältet nästan som att lyssna på en rockartist i Folkets park. På vinylsinglar från den tiden, utgivna på förlaget Maraton i Växjö, framförs det kristna budskapet med hjälp av elgitarr och elorgel. Under 1980- och 90-talen kom ett stort antal kassetter, där Målle framför allt hämtat sånger från ”den frikyrkliga sångboken” men han framför också sånger som Ljus och värme, Änglahund, Barndomshemmet och Omkring tiggaren från Luossa.

Bild till vänster
Pop från Växjö

Popbandet Gren Onions fanns egentligen bara 1966 men är trots detta fortfarande ihågkomna av många. De gjorde succé vid popgalan på Katedralskolan där Mascots från Stockholm var dragplåstret. Signaturen YnKa var på plats och skriver i tidningen Smålandsposten den 19 februari: ”Det nya bandet Green Onions, som slog ner som en blixt från klar himmel tidigare i år, fortsatte säkert sin väg mot toppen under Staffan Bunns ledning”. Senare samma år bytte de namn till The Ox och det mesta om bandets korta historia finns nu på arkivet tack vare trummisen Arne Eliassons klippbok.

Bild till höger
Jazz på vinyl

Smålands musikarkiv fick i början av året en stor donation av Svenskt Visarkivs jazzavdelning. Donationen omfattar både utländsk och svensk jazzmusik och är ett viktigt komplement till den redan befintliga samlingen. För alla som vill veta ur vilka källor de lokala dansorkestrarna hämtade sin repertoar under 1940- och 50-talen är det bara att sätta sig vid arkivets skivspelare och lyssna. Även om mycket idag finns återutgivet på CD och på internetplatser som Spotify är de gamla vinylskivorna viktiga för att återskapa musikvärlden som var så betydelsefull för alla musikälskare, för mer än ett halvt sekel sedan. Dessutom innehåller ofta konvoluten information som annars är svår att hitta.

Bild till vänster
Dansbandskort

Många samlar idag på dansbandskort och priserna för sällsynta kan ibland vara höga. Musikarkivets samling är överskådlig men växer ständigt. Bidrag kommer från privatpersoner men också från ”loppisrundor i trakten”. Bilden visar några av de senaste tillskotten. Baksidan av korten upptar ofta namnen på medlemmarna och vilken musikförmedling dansbandet tillhör. Nickies från Älmhult är idag mest kända som att det var i det bandet Kikki Danielsson (då Anne-Christine Danielsson) debuterade 1969. Fyra år senare gick hon över till Wizex, vilka 1974 albumdebuterade med Skratta & le.

Bild till höger
Debutanter

Den 4 januari 1961 gick Ingmar Nordströms orkester in i Tonos studio i Köpenhamn och spelade in fyra låtar. Lars ”Snaggen” Söderström stod för sången och två av spåren var av Johnny Bode under pseudonymen Juan Delgada. Reklamtexten på skivkonvolutet presenter orkestern som ett av Sveriges bästa amatörband. I april 1994 åkte några andra förhoppningsfulla ungdomar till en studio söderut. De hade namnet The Ark och i Malmö spelades bl.a. Racing with the rabbits in. Två år senare gavs denna låt ut på gruppens första egna skiva. Få skivköpare kom, då begav sig, i kontakt med skivorna som idag är samlarobjekt. Både finns nu i musikarkivets samlingar.

Bild till vänster
Tidningsklipp

Lokalpressen är en ovärderlig källa vid dokumentation av nöjeslivet. Under vintern har tidningen Kronobergarens samtliga nöjesannonser och artiklar 1940-70 fotograferats. Materialet finns årsvis i kronologisk ordning på CD men har ännu inte lagts in i databasen. Antalet ”digitala klipp” överstiger 25 000. För två år sedan gjordes en genomgång av Smålandsposten 1956-1979 med inriktning på nöjeslivet i Växjö. Annonserna för diskoteket Barbarella, som öppnade hösten 1971, har används i ett uppsatsarbete av några elever på Katedralskolan.

Bild till höger