Smålands Musikarkiv

samlar - bevarar - levandegör

Smålands Musikarkiv

Smålands Musikarkiv har uppdraget att samla, bevara och levandegöra musikens och dansens kulturarv i Kronobergs län och i södra Sverige.

Arkivet är öppet för alla och här finns stora samlingar av unikt musik- och dansmaterial. Välkommen att kontakta oss om du har frågor kring våra samlingar och kunskaper, eller om du har musik- och dansmaterial som du vill donera!

Ny film om Christina Nilsson – Den magiska rösten

I år är det 100 år sedan den världsberömda småländska operasångerskan Christina Nilsson (1843–1921) gick bort. SVT uppmärksammar detta med bland annat en nyproducerad film, Den magiska rösten. Filmen är till stor del inspelad i Kronobergs län sommaren 2020 med mycket bakgrundsinformation från Smålands Musikarkiv. I filmen medverkar bland annat nuvarande arkivchefen Mathias Boström, tidigare arkivchefen Magnus Gustafsson och Musik i Syds VD Susanne Rydén.

Se filmen på SVT Play

Småländska världsstjärnan Christina Nilsson (1843-1921), i rollen som Mozarts Nattens Drottning.
I år firas 100 årsjubileum av den extraordinära sopranen. Foto: Riksarkivet, Smålands museum

Sigfridsfrossa: Celebremus Karissimi bok + cd

Den 15 februari är det S:t Sigfrids dag. Smålands Musikarkiv väljer att hylla helgonet genom ett specialpaket kring Sveriges kanske äldsta bevarade kyrkomusik (det äldre Sigfridsofficiet från 1200-talet): Ann-Marie Nilssons bok ”S:t Sigfrid besjungen” + Ensemble Gemmas & Johannes Geworkian Hellman (vevlira) cd ”Celebremus Karissimi” för endast 200 kr.

Källkritisk edition + initierad men samtidigt nyskapande tolkning under ledning av docent Karin Strinnholm Lagergren: läs, lyssna, lär, njut eller förfasas! Begränsat antal paket, tillgängliga till och med Sigfridsmäss (15/2)! Beställ via webbutiken på smalandsmusikarkiv.nu eller via sma@musikisyd.se.

Beställ i webbutiken!

På Musik i Syd Channel kan man utan kostnad se en film av framförandet av Sigfridsofficiet i Växjö domkyrka 15 februari 2020. Med Ensemble Gemma, Johannes Geworkian Hellman, Kammarkören Sankt Sigfrid och läsning ur legenden, på svenska, av Thomas Ekelöf.

Se filmen på Musik i Syd Channel

Thorleif Torstensson (1949-2021)

Sångaren och musikern Thorleif Torstenssons har gått bort. Hans bortgång uppmärksammades inte enbart av ”dansbands-Sverige” utan också av kulturprogram i TV och radio. Under ett halvt sekel var han ledare för Thorleifs, dansbandet som satte Norrhult/Klavreström på kartan och idag räknas till ett av de främsta.

I boken Historien Thorleifs skriver han om åren 1962-1992 då bandet gick från ett hobbyband som spelade på lokala skoldanser till att bli publikdragare på landets största dansbanor. Thorleifs kom att bli synonymt med svensk dansbandsmusik av högsta klass. De fortsatte till hösten 2012, då med en avskedsspelning i Växjö Folkpark.

Det kunde bli upp mot ett par hundra spelningar per år. Dessutom tillkom en omfattande skivutgivning som startade 1970 med en singel inspelad i Starecstudion i Öjaby. Sedan gav de även ut ett stort antal LP-skivor. Den tredje innehöll titellåten Gråt inga tårar. Vid millennieskiftet blev den vid en stor omröstning utsedd till 1900-talets populäraste dansbandslåt.

Thorleifs har släppt skivor i hela Skandinavien och belönats med ett flertal guldskivor. Det totala antalet sålda skivor uppgår till minst fem miljoner. Bandet medverkade också i ett flertal tyska TV-program.

Förutom att leda Thorleifs under ett halvt sekel hade Thorleif Torstensson stor betydelse som ambassadör för dansbandsmusik och dansbanekultur. Han berättade ofta i media om dansens sociala betydelse och hans insatser både på och utanför scenen kan inte överskattas.

Nyhetsarkiv

Äldre hemsidesnyheter har strukturerats för en tydligare återblick på arkivets verksamhet under de senaste åren.

Webbutiken

Bästa kund, på grund av coronarestriktioner kan vår expediering av din beställning kanske inte göras lika snart som under normala förhållanden, så leveransen av dina beställda varor kan komma att försenas något. Vi hoppas att du har förståelse för och överseende med detta.

Vänliga hälsningar från oss på Smålands Musikarkiv

Länk till webbutiken

Kantorns Kapell – ny cd med spelmansboksmusik

Intresset för de gamla handskrivna notböckerna med danslåtar håller i sig. På denna cd djupdyker Kantorns Kapell i spelmansböcker från sydöstra Sverige från 1700-talet till 2000-tal, från Matthias Silvius Svenonis till Pelle Björnlert. På några låtar spelar Kantorns Kapell (Heléne Ingvarsdotter, Magnus Lundberg, Ove Lindqvist & Björn Erlandsson) tillsammans med den småländska spelmansmusikens nestor Bengt Löfberg!

Köp skivan i webbutiken!
Släppris 120 kr fram till 28 februari (ord. 160 kr)

August Strömberg 160 år 10 december!

Den 10 december är det 160 år sedan spelmannen, upptecknaren och diktaren August Strömberg (1860–1947) föddes i Jät. En sådan högtidsdag vill Smålands Musikarkiv inte låta passera obemärkt.

Bålgetingen innehåller finfint spel av Anders Svensson, Magnus Gustafsson, Susanne Gustafsson, Anders Löfberg och Jörgen Axelsson.

Köp Bålgetingen i vår webbutik

Vi vill också tipsa om arkivets jubileumsföreställning i två akter om August Strömberg – ”Gubbanöjen och skaldevärk” – som alldeles kostnadsfritt finns att avnjuta på Musik i Syd Channel. Anders Svensson, Magnus Gustafsson, Marie Länne Persson, Ulrika Gunnarsson, Mats Sturesson och Mathias Boström bjuder på en stunds infotainment.

Gubbanöjen och skaldevärk akt 1

Gubbanöjen och skaldevärk akt 2

Ny spelmansbok i samlingarna: Dahls och Nordlunds notbok

Från en privatperson fick Smålands Musikarkiv hösten 2020 ett nytt och spännande tillskott till sin samling av handskrivna notböcker med dansmusik (s.k. spelmansböcker). ”Not Bok till Violino” står det på titelbladet och dateringen är Växjö 23 oktober 1814, senare ändrat till 1816.

Den förste ägaren var sannolikt Jöns Peter Dahl, född i Växjö 1799 som son till en sämskskinnsmakare och som åttaåring inskriven i Växjö skola. Möjligtvis gick Dahl även vidare till gymnasiet i Växjö där han kan ha ingått i gymnasiets orkester, den s.k. Discanten, och lagt upp en notbok med dansmusik. Nästa ägare tycks ha varit Josef Nordlund, född i Båraryds församling 1808 i Jönköpings län och död i Stockholm 1885. Nordlund kom till Växjö i tioårsåldern för studier och blev senare kungl. hovpredikant, kyrkoherde i Maria Magdalena församling i Stockholm och riksdagsman för prästeståndet.

Notboken innehåller ett 90-tal låtar och är fritt tillgänglig för nedladdning. Lite mer om notboken finns att läsa i arkivets spalt i tidskriften Spelfot 2020-4, men mer efterforskningar behövs. Som kuriosa kan även nämnas att en del låtar ur notboken redan spelats in av Magnus Gustafsson, Anders Svensson & Susanne Gustafsson inför en kommande skivutgåva.   Dahls och Nordlunds notbok [PDF]

Ny vandring i arkivets app

Varför svimmade folk i Växjö 1876, redan innan de hade fått se Christina Nilsson? Varför spelade hon fiol i Stadshussalongen 1899? Var hon verkligen ”inkastare” på Smålands museum 1895? Hur låter Christina Nilssons favoritvisa från 1850-talet? Alla svar finns i musikvandringen ”Christina Nilssons Växjö” i Smålands Musikarkivs app!

Operasångerskan Christina Nilsson (1843–1921) är Smålands mest berömda musikperson genom tiderna. Hon tillhörde det internationella toppskiktet av operasångerskor från 1860- till 1880-talet och sjöng på de stora scenerna i Europa, USA och Ryssland. Uppmärksamheten och intresset för Christina Nilsson, såväl under sin aktiva karriär som därefter, kan jämföras med det som ägnades kungligheter.

I Växjö kommun kan man följa Christina Nilsson från vaggan till graven. Hon föddes på den lilla släktgården Snugge 1843 utanför staden och hon är begravd i ett mausoleum på Tegnérkyrkogården. Christina Nilssons karriär var som en askungesaga. Från 10-årsåldern reste hon runt på marknader i Småland där hon sjöng och spelade fiol för att hjälpa till med familjens försörjning. Efter att ha ”upptäckts” på marknaden i Ljungby 1857 gavs Christina Nilsson möjlighet till utbildning och hon debuterade på operascenen i Paris 1864. Hon blev mycket förmögen på sin sångkarriär och blev genom sitt andra äktenskap dessutom spansk grevinna av Casa Miranda.

I appen Musikvandringar med Smålands Musikarkiv finns nu ”Christina Nilssons Växjö”. Till fem platser i Växjös stadskärna, och två utanför, finns historier i ord, bild och musik om Christina Nilssons relation till de utvalda platserna. Dessvärre finns Christina Nilssons röst inte inspelad, men genom stumfilmer från hennes 70-årsfirande 1913 och begravning 1921, tillsammans med äldre och nyare inspelningar och fotografier, kan vi närma oss hennes liv i Växjötrakten.

Appen ”Musikvandringar med Smålands Musikarkiv” är kostnadsfri och finns för både Apple och Android: sök på ”Musikvandringar”. Sedan tidigare finns vandringen ”Från Sankt Sigfrid till The Ark” i appen. ”Musikvandringar med Smålands Musikarkiv” är ett utmärkt sätt att få kulturupplevelser och motion i en tid av inställda evenemang och social distansering.

Ny medarbetare vid arkivet!

Från och med maj 2020 är Marie Myhrberg anställd som arkivassistent vid Smålands Musikarkiv.

Marie är född och uppvuxen i Nybro och väl förtrogen med det sociala och historiska kulturarv som finns lokalt och regionalt i glasriket och i Kronobergs län. Hennes farfar, Alex Myhrberg, var exempelvis kapellmästare i den populära dansorkestern Palais som spelade i folkparkerna under 1940- och 50-talen. Han var även notbibliotekarie och eufonist i Älghults musikkår och finns dessutom dokumenterad av Smålands Musikarkiv.

Marie har en gedigen musikutbildning i botten som sångsolist på musikerlinjen vid Musikhögskolan i Göteborg och musikdramatiska linjen vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg, med studier för Doreen Cannon och Peter Elkus. Hon har varit solist vid Stora Teatern i Göteborg, Malmöoperan, Göteborgsoperan och under många år verksam som sångerska i USA och Frankrike.

Att Marie Myhrberg är tillbaka i hemlandet och nu arbetar på Smålands Musikarkiv blir lite som att sluta en cirkel. Hennes första uppgift, som Marie är väl skickad att utföra, är att ordna och förteckna framlidne musikdirektör Robert Sjölins enorma produktion av arrangemang och kompositioner, ett viktigt kulturarv på blåsmusikens område.

Kulturen skänker oss hopp och gemenskap!

I tider av kris och oro skänker kulturen oss hopp och gemenskap. Just nu behövs musik mer än någonsin och vi hoppas att ni får mycket glädje av de produktioner och resurser som Smålands Musikarkiv och Musik i Syd kan erbjuda. Missa exempelvis inte Musik i Syd Channels många fina musikfilmer och arkivets utbud och tjänster. Tillsammans kan vi mötas i upplevelsen, var vi än befinner oss!

Sigfridsofficiet på Musik i Syd Channel

Nu finns konserten med Sigfridsofficiet i Växjö domkyrka 15 februari 2020 tillgänglig som film på Musik i Syd Channel. Smålands Musikarkiv har varit med och producerat en konsert och konsertfilm med den gregorianska sångensemblen Gemma, vevliraspelaren Johannes Geworkian Hellman, recitatören Thomas Ekelöf och Kammarkören Sankt Sigfrid.

Läs mer om Sigfridsofficiet och se konserten.

I samband med konserten släpptes även en cd med Sigfridsofficiets musik – Sveriges äldsta bevarade kyrkomusik.

Skivan finns till försäljning i vår webbutik.

Foto: Torbjörn Ivarsson

Ny cd med Sveriges äldsta kyrkomusik: Sigfridsofficiet från 1200-talet
– med förköpsrabatt!

På 1200-talet skapades i Växjö sånger till Smålands apostel S:t Sigfrids ära. Sångerna tillhör den absolut äldsta bevarade musik som tillkommit i Sverige. På denna cd möts ljuvlig gregoriansk sång och trollbindande vevliraspel. Karin Strinnholm Lagergren leder ensemble Gemma (Emelie Roos, Dorothea Knust & Kristin Jonzon) i sånger ur det äldre Sigfridsofficiet (Celebremus karissimi) tillsammans med en av Sveriges mest lovande unga musiker inom tidig musik och folkmusik: vevliraspelaren Johannes Geworkian Hellman.

Skivan har producerats av Sterling records i samarbete med Smålands Musikarkiv och släpps 15 februari 2020 i samband med konserten med Sigfridsofficiet i Växjö domkyrka. Smålands Musikarkiv tar emot beställningar på skivan till släppriset 100 kr (ord. 160 kr) fram till och med 15 februari. Beställningar skickas tidigast 17 februari.

OBS! Missa inte arkivets pågående flyttrea! Besök vår webbutik.

Kulturnatten 2020

Under kulturnatten i Växjö delades bl a ut konsertprogram och information om Musik i Syds förestående flytt till Nygatan 6.

Årets QUIZZ samlade 62 svar. De rätta svaren enligt nedan. Två deltagare hade 16 rätt.