Smålands Musikarkiv

samlar - bevarar - levandegör

Smålands Musikarkiv

Smålands Musikarkiv har uppdraget att samla, bevara och levandegöra musikens och dansens kulturarv i Kronobergs län och i södra Sverige.

Arkivet är öppet för alla och här finns stora samlingar av unikt musik- och dansmaterial. Välkommen att kontakta oss om du har frågor kring våra samlingar och kunskaper, eller om du har musik- och dansmaterial som du vill donera!

Aktuellt   |  Nyhetsarkiv

Passion - om folkmusik och dans

Följ med på en resa i den svenska folkmusikens värld och träffa spelmän som Pelle Björnlert, Benny Andersson, Lena Willemark, Johan Hedin och Ale Möller samt grupper som Ranarim, Harv, Väsen och Hoven Droven.

Monika Björk (text) Bo Arrhed (foto) Magnus Lundberg (inspelning och grafisk form)

Köp bok med CD i webbutiken (100 kr)

Första skivan med hummeln i strålkastarljuset!

Sancta Simplicitas

Erik Hector är en av pionjärerna kring återupplivandet av hummeln, en cittra med greppbräda med djupa historiska rötter i Sverige. På sin cd ”Sancta Simplicitas” (2019) står hummelns trollbindande bordunklang i centrum som soloinstrument och som ackompanjemang till sång. Förutom Erik Hector (hummel och sång) medverkar Lisa Hector (sång) och Jonas Åkerlund (säckpipa, flöjt och sång).

Köp skivan i webbutiken! (160 kr)

Tre nya skivor från Smålands Musikarkiv!

Ingen sommar utan nya skivor från Smålands Musikarkiv. 2019 släpper vi en solo-, en duo- och en blandskiva med folkmusik: Peter Pedersens ”Spelmanshumör”, Eva Blomquist-Bjärnborgs & Sabina Henrikssons ”Käringaträtan” och ”Folkmusik från Öland”. Alla skivor släpps på Korröfestivalen, men ”Folkmusik från Öland” har sitt offentliga släpp på Folkmusikdagen på Himmelsberga på Öland, 6 augusti.

Spelmanshumör: Köp skivan i webbutiken! (160 kr)

Käringaträtan: Köp skivan i webbutiken! (160 kr)

Folkmusik från Öland: Köp skivan i webbutiken! (100 kr)Smålands Musikarkiv närmar sig 100!

Leif Carlsson från Smålands Musikarkiv träffade och intervjuade nyligen en vital 99-årig saxofonist i Klavreström.

Åke Svensson från Klavreström, född 1920, spelade under bortåt tjugo år saxofon i några välkända orkestrar från Åseda. Det började 1937 med Ragtimes, sedan Dalströms och slutligen i Knutssons. ”I de båda första orkestrarna var det mest schlagerlåtar och lite annat som danspubliken ville höra. Men i Knutssons blev det en hel del amerikansk jazz”, berättar han i intervjun. ”Vi spelade på många festplatser, några gånger i Växjö Folkpark och sedan var det ju alltid roligt då Knutssons spelade upp till dans hemma i Åseda på Olsmässan”.

Åke Svensson berättade att han nästan dagligen plockar fram saxofonen och intervjun avslutades med att han bl.a. spelade en melodi som Knutssons hade på repertoaren.

Smålands Musikarkiv släpper en app!

Ladda ner Smålands Musikarkivs kostnadsfria app och ta del av Växjös rika musikliv från och med 1200-talet. Appen Musikvandringar med Smålands Musikarkiv är ett nytt sätt för arkivet att sprida sina kunskaper och samlingar – på de platser där musiken en gång hände.

Den första vandringen ”Från Sankt Sigfrid till The Ark” innehåller nio platser som på olika sätt haft betydelse för Växjös rika musikliv under det senaste 800 åren. För varje plats finns en berättelse, några bilder och en musikvideo, som tillsammans illustrerar och ljudsätter platsen.

Sök på ”Musikvandringar” i App Store eller Google Play Butik.

Musikvandringar med Smålands Musikarkiv har producerats av Mathias Boström, Leif Carlsson och Carita Rasmussen vid Smålands Musikarkiv/Musik i Syd, i samarbete med Hi-Story och med bidrag från Växjö kommun.

Einar Skagerberg (1876–1969) – organist, tonsättare och pedagog

Einar Skagerberg (1876–1969) var en organist, tonsättare och pedagog som verkade i Växjös musikliv och skolväsende under delar av 1900-talets första hälft. I Smålands Musikarkiv finns hans efterlämnade samling som inrymmer tonsättningar för orgel, orkester (bl. a. två symfonier), kör, duett, solosång med piano, kammarmusik för blåsare och stråkar, m. m.

 

Mer om Einar Skagerberg med några notexempel

Rune Elmehed (1925-2015) – tonsättare och kyrkomusiker

Smålands Musikarkiv har en stor mängd material efter kyrkomusikern, tonsättaren och arrangören Rune Elmehed (1925–2015), som från år 1960 och omkring trettio år framåt var organist och körledare i Västervik. Han stod för en betydande kyrkomusikalisk gärning för barn, unga och vuxna.

Rune Elmeheds samling är tillgänglig för alla, så välkommen att kontakta Smålands Musikarkiv om du vill titta på något i den!

Mer om Rune Elmehed med några notexempel

Kulturnatten 2019

Musik i Syd presenterade ett rikt urval av konsertprogram, CD-skivor och böcker. Årets musikquiz hade 15 frågor. Vi fick in 71 svarslappar, där resultatet varierade mellan 6 och 15 rätt. Här följer de rätta svaren.

Lindströms tryckeri i Växjö
 

Lindströms tryckeri i Växjö

Våren 2018 fick Smålands Musikarkiv in en ansenlig mängd material från Lindströms tryckeri i Växjö. Ur detta rikliga tryckmaterial från 1984–2007 har vi sorterat ut sådant som har med musik att göra.

Lindströms tryckeri i Växjö
Bildkollage: Eleonor Andersson

I samlingen hittar vi affischer, program, flyers, musikalier, brevpapper, visitkort, kuvert, blanketter, medlemsmatriklar, entrébiljetter, parkeringsbiljetter och diverse kuponger. Vilken information kan samlingen ge? Jo, t.ex. att Värends hembygdskör sjöng in julen på Arabyskolan den 18 december 1984. Eller att en ensemble ur Wiener Symphoniker spelade Strauss-musik i Växjö Folkets Park den 3 december 1985. En romansafton med hovsångerskan Elisabeth Söderström gavs på Katedralskolan den 14 mars 1987, och i Stålhagsskolans matsal i Hultsfred spelades musik av sex småländska samtida tonsättare den 5 april 1995. The Ark spelade på Emmaus-festival i Björkå 30 juli 1995, och de pop- och rockband som spelade på Emmabodafestivalen 2006 presenteras inramade av starkt neonlysande färger som man inte kan undgå att få en liten energikick av.

Det småländska musiklivet var brokigt, men hade liknande behov av trycksaker. Därför vände sig många till Lindströms, och nu finns denna saliga samling att ta del av hos Smålands Musikarkiv.

Smålandslåtar – dubbelcd och låtar på nätet!

2018 fyller Smålands spelmansförbund 70 år. Musikarkivet uppmärksammar detta genom att tillsammans med spelmansförbundet återutge två kassetter med smålandslåtar, ursprungligen släppta 1988. Återutgivningen på en dubbel-cd innehåller de 67 första låtarna i Smålands spelmansförbunds låtpärm, den s.k. ”Bruna pärmen”.

Låtarna är mestadels inspelade solo, och noterna till låtarna finns inskannade och tillgängliga här, eller som tryckt häfte via www.smalandsspelmansforbund.se. Medverkande spelmän är bland annat Bengt Löfberg, Eva Blomqvist-Bjärnborg, Johan Hedin, Sabina Henriksson, Magnus Gustafsson, Heléne Ingvarsdotter.

Köp skivan i webbutiken! (100 kr)

Smålands Musikarkivs och Linnéuniversitetets gemensamma webbpresentation av visor – folkvisa.se – är nu åter tillgänglig, efter att ha flyttat från Linnéuniversitetets IT-miljö till Smålands Musikarkiv. Folkvisa.se innehåller kritiska editioner av visor, huvudsakligen material ur George Stephens samling av vismanuskript som finns i Växjö stadsbibliotek.

I den nya versionen av folkvisa.se har texterna fått en översyn och flera nya ballader publicerats. Lanseringen av folkvisa.se är en del av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius 200-årsjubileum 2018.

Möte med Anna Gredvall

Zandra Axelsson, Smålands Musikarkivs dansarkivarie, har träffat Anna Gredvall för att prata om dans. Anna (född 1919) har en enorm danserfarenhet som vi vill dokumentera. Framförallt har hon ägnat sig åt gammaldans, gillesdans och folkdans. Polskor har varit den absoluta favoriten. I över fyrtio år har hon varit dansledare och lärt otaliga kronobergare att dansa. När det hölls gammaldanstävlingar i Växjö Folkets Park bedömdes de tävlande paren med Annas skarpa blick och otroliga känsla för rytm.

Musikarkivet på Youtube

”5 minuter med Smålands Musikarkiv” är en anspråkslös och oregelbundet utkommande videoblogg. Här kommer vi med korta filminslag presentera vår skiftande verksamhet. Först ut är bröderna André och Filip Humble, två av medlemmarna i dansbandet Humbles från Linneryd. Deras morfar Åke Blom spelade i Leif Bloms, ett av många äldre dansband som finns i arkivets samlingar av intervjuer, inspelningar och fotografier.

https://www.youtube.com/watch?v=DhxjypS6sUw/

Kulturnatten 2018

Musik i Syd presenterade ett rikt urval av konsertprogram, CD-skivor och böcker.

Musikquiz ”18 frågor från när och fjärran”

Vi fick in 60 svarslappar, där resultatet varierade mellan 2 och 17 rätt.

Jubileumsåret summerat

Under 2017 firade Smålands Musikarkiv 25 år. Detta jubileum uppmärksammades genom en stor mängd utåtriktade aktiviteter där arkivets samlingar och medarbetarnas kompetenser synliggjordes. Här kommer några nedslag:

Arkivet släppte två cd-skivor i sin egen cd-serie: ”Lögn” med vokalgruppen Bessman, en modern folkmusikensemble, samt ”1962-08-26”, en inte tidigare utgiven inspelning från 1962 med jazzbandet Garvis orkester och Lars ”Snaggen” Söderström.

Smålands Musikarkiv gav ut en kommenterad utgåva av Sven Donats notbok från slutet av 1700-talet, skriven av en soldat i Ormesberga norr om Växjö. Notboken utgavs i samarbete med Statens musikverk, Smålands spelmansförbund och Föreningen Sven Donats vänner. Arkivet har även hjälpt Smålands spelmansförbund med framställning av ett nothäfte av Lennart Skoglund i nytryck, samt bistått Väckelsångs hembygdsförening med att ge ut ett häfte med låtar och lekar.

Under 2017 var arkivet inblandat i fyra konsertproduktioner, varav två gjordes i samarbete med Musica Vitae. En produktion hade premiär i januari med musik huvudsakligen ur Växjös äldre musikhistoria, vilken genomfördes tillsammans med elever i Kulturskolans stråkorkester. Den andra spelades under konferensen/festivalen ”Spelmansböcker i Norden”. Där uruppfördes Smålands Musikarkivs beställningsverk till jubileet, ”Vidare – en småländsk svit”, av Lisa Långbacka, som också medverkade på accordeon. Till festivalen Musik i Sagobygd i Ljungby utvecklades föreställningen ”Gubbanöjen och skaldevärk” om den mångsysslande spelmannen August Strömberg (1860–1947). Föreställningen gavs också i Strömbergs hemort Jät, där den spelades in för Musik i Syd Channel, samt på Korrö-festivalen. För att uppmärksamma arkivets fina samlingar av inspelningar med dragspelare producerades i samarbete med Korrö-festivalen en jubileumskonsert med idag framstående spelmän på detta instrument.

Under året producerade Smålands Musikarkiv en jubileumsutställning på Kulturparken Småland/Smålands museum om instrumenten trumma och hummel. Arkivet medverkade dessutom i en utställning om nöjesparken Tyrolen som visades i Alvesta stationshus.

Leif Carlsson och Dennis Jönsson redigerar det första programmet med bl a Magnus Gustafsson
och Mathias Boström.

I samarbete med Öppna Kanalen Växjö producerade arkivet en serie om sex program: ”Tusen och en natt”. I det första programmet presenterades Smålands Musikarkiv, medan de övriga fem innehåller intervjuer med populärmusikprofiler i Kronoberg. Serien sändes i kabeltvnätet men är även tillgänglig via webben.

I samarbete med Linnéuniversitetet och musikarkiv i övriga nordiska länder stod Smålands Musikarkiv värd för en framgångsrik internationell vetenskaplig konferens, ”Spelmansböcker i Norden” 21–23 november i Växjö. Konferensen samordnades med en festival med samma namn, arrangerad av Musik i Syd.

Sven Donats notbok i ny utgåva!

En av de mest populära spelmansböckerna från Småland är Sven Donats notbok, påbörjad 1783. Donat var indelt soldat i Ormesberga, ett par mil norr om Växjö, och har efterlämnat en notbok med 237 melodier.

Smålands Musikarkiv har nu givit ut notboken i form av en faksimil av Olof Anderssons avskrift från 1912 och med kommentarer kring Sven Donat, notboken och dess låtar av Mathias Boström och Magnus Gustafsson. Utgåvan är ett samarbete mellan arkivet och Föreningen Sven Donats vänner, Statens Musikverk och Smålands spelmansförbund.

Köp den i webbutiken! (200 kr)

Garvis orkester - skivsläpp i Galaxen

Torsdagen den 19 oktober 2017 hade Smålands Musikarkiv skivsläpp i Galaxen på Växjö bibliotek. Det var Garvis orkesters ”privata” dokumentation som efter drygt 55 år nu finns på CD. Ingvar Persson, orkesterns altsaxofonist, berättade om inspelningen som gjordes 1962 i Metronomestudion i Stockholm.

Därefter vidtog dans till skivan som spelades i sin helhet.

Garvis orkester med "Snaggen"

1962 gjorde Garvis orkester en inspelning i anrika Metronomestudion i Stockholm. Inspelningen var inte avsedd för utgivning utan enbart som "privat" dokumentation.
Nu finns den unika inspelningen på CD utgiven av Smålands Musikarkiv!

Köp skivan i webbutiken! (100 kr)